کتاب های عاشورایی کتابخانه ی من
به ذهنم رسید امسال یک کار به درد بخوری بکنم برای محرم در وبلاگ. آن هم معرفی کتاب های عاشورایی کتابخانه ام است. شما هم اگر این کار را بکنید خوب است به نظرم.
فتح خون
[سید مرتضا آوینی- نشر ساقی- چ 3: 1381- 134 صفحه- 1050 تومان]
این کتاب را مدام می خواندم و نمی خواندم! آخرش هم یادم نیست تمامش کردم یا نه. اما به هر حال کتاب بسیار زیبایی است. یک روایت زیبا و خواندنی از محرم و عاشورا. لحن خاص شهید آوینی به خوبی در این کتاب متجلی شده است. کل کتاب روایت تاریخی از آغاز ماجرای کربلا تا پایان روز عاشورا است. در میانه های این روایت، راوی وارد می شود و با لحنی ادیبانه، تفسیرهایی از وقایع ارائه می دهد. دو بخش از این روایت را دوست دارم. فصل ششم «ناشئه اللیل» که از آخرین شب یاران امام (ع) می گوید و فصل هشتم «غربال دهر» که از «حر بن یزید ریاحی» و «ضحاک بن عبدالله مشرقی» می گوید.
«« صحرای بلا به وسعت تاریخ است و کار به یک یا لیتنی کنت معکم ختم نمی شود. اگر مردِ میدان صداقتی، نیک در خویش بنگر که تو را نیز با مرگ اُنسی این گونه هست یا خبر! اگر هست که هیچ، تو نیز از قبله دارانِ دایره ی طوافی، و اگر نه...»»
او نویسی
[جلیل صفربیگی- نشر سپیده باوران- 56 صفحه جیبی- چ 1: 1389- 1200 تومان]
[17 اردی بهشت 1390 از نمایشگاه کتاب تهران خریدم]
او نویسی یکی از سری کتاب های «رباعی» جلیل صفربیگی است. کتاب های کوچکی که هر کدام حدود 40 رباعی دارند. این کتاب هم حول دو محور می چرخد. یکی «انتظار و امام زمان (عج)» و دیگری «عاشورا و امام حسین (ع)». کتاب روان و خوش خوانی است.
««فریاد حسین را شنیدیم همه، از کوفه به سوی او دویدیم همه، رفتیم به کربلا ولی برگشتیم، از شمر امان نامه خریدیم همه»»
زیارت عاشورا
[ترجمه ی سید مهدی شجاعی- کتاب نیستان- 39 صفحه جیبی- چ 4: 1388- 600 تومان]
[آبان 1390 از طرقبه مشهد خریدم]
همان زیارت عاشورای معروف است. با ترجمه ی سید مهدی شجاعی و بدون شرح اضافی. اما ترجمه ی روانی است و خوب است در این روزها اگر زیارت عاشورا می خوانید از این کتاب بخوانید.
طوفان واژه ها
[سید حمیدرضا برقعی- نشر ابتکار دانش- چ 6: 1387- 1300 تومان]
[18 اسفند 1387 از دانشگاه صنعتی اصفهان خریدم]
سروده های 84 تا 86 برقعی در این کتاب هست و فقط هم مخصوص عاشورا نیست. اما همه ی شعرها به اصطلاح «آیینی» هستند و در فضای مذهبی. بحر طویل معروف «و این بحر، طویل است» که میثم مطیعی هم آن را مداحی کرده و شعر معروف «طوفان واژه ها».
«« بی اختیار شد قلمش را رها گذاشت، دستی زِ غیب قافیه را کربلا گذاشت، یک بیت بعد واژه ی لب تشنه را گذاشت، تن را جدا گذاشت و سر را جدا گذاشت، حس کرد پا به پاش جهان گریه می کند، دارد غروب فرشچیان گریه می کند»»
مراد شمر
[محمدرضا شمس- به نشر- چ 2: 1381- 350 تومان]
[28 دی 1387 از مشهد خریدم]
یک داستان بلند برای نوجوانان. از این جهت خیلی داستان خوبی است که واقعه ی کربلا را در زندگی امروز مردم وارد کرده است. روایت ساده و جالبی دارد.
««مراد شمر یا شمر می شد یا حارث و خولی. خلاصه ش شمرخوان بود و از لشکر اشقیا! و الحق که خیلی خوب نقشش را بازی می کرد. همچین شمر و حارث می شد که انگار جدّ اندر جدّ شمر و حارثه. خب برای همین بود که بهش مراد شمر می گفتند دیگه...»»
کتاب آه
[ویرایش یاسین حجازی- نشر جام طهور- چ 5: 1389- 580 صفحه- 7500 تومان]
[آبان 1390 از طرقبه ی مشهد خریدم]
آه از کتاب آه! «کتاب آه» ویرایشی است از ترجمه ی ابوالحسن شعرانی از کتاب «نفس المهموم» (نوشته ی عباس قمی). لحن ساده و بی پیرایه ی مترجم و تقطیع های به جا و دقیق حجازی کتاب را به شدت خواندنی و زیبا کرده است. یک مقتل خوب برای ماجرای کربلا.
««و جمعه بود، دهم محرمِ سالِ شصت و یکم، مابینِ نمازِ ظهر و عصر.
و حسین پنجاه و هشت سال داشت.»»
لهوف: در رواق چشم های اشکبار
[سید بن طاووس- ترجمه ی علی کرمی- نشر حاذق- چ 1: 1380- 320 صفحه- 1200 تومان]
این هم ترجمه ای است از مقتل مشهور «لهوف». البته مترجم سعی داشته ترجمه ی نسبتن ادبی بکند این مقتل را و همین باعث می شود این کتاب را دوست نداشته باشم. (البته نمی دانم اصل مقتل چطوری بوده است) خوبی مقتل به نظرم صریح و خونسرد بیان کردن اتفاق هاست.
فرهنگ عاشورا
[جواد محدثی- نشر معروف- چ 15: 1390- 6000 تومان]
یک دایره المعارف برای ماجرای عاشورا. البته نه کامل است و نه چندان دقیق. اما زبان ساده و روانی دارد.
نامه های کوفی
[سعید بیابانکی- انتشارات سوره مهر- چ 1: 1390- 2500 تومان]
[18 اردی بهشت 1391 از نمایشگاه کتاب تهران خریدم]
این کتاب را هم می توان شعرهای «آیینی» بیابانکی دانست. مهم ترین بخش کتاب همان بخش آخرش است: «نامه های کوفی». من هنوز نخوانده ام کتاب را البته!
««همه منتظر شکار این لحظه اند، با دوربین های کانن:، وقتی شمر، با سر بریده، از قتلگاه بیرون می آید!»»
شکوفایی عقل در پرتو نهضت حسینی
[عبدالله جوادی آملی- نشر اسراء- چ 5: 1387- 291 صفحه- 2850 تومان]
[13 بهمن 1387 از دانشگاه صنعتی اصفهان خریدم]
همه ی کتاب را نخوانده ام. تکه تکه و بخش بخش. اما حرف اصلی این است که نهضت امام حسین (ع) یک نهضت عقلانی بوده و راه های زنده نگه داشتن این نهضت هم عقلانی است به شرحی که در کتاب می آید.
««آن چه مورد اعتقاد سالار شهیدان بود این بود که در نظام هستی، حق پیروز است؛ خواه از قدرت مادی برخوردار باشد یا نه و نیز باطل محکوم به شکست است. آنچه مبنای امویان بود این بود هرکه قدرت مادی دارد، پیروز است؛ خواه با حق همراه باشد یا نه؛ وگرنه محکوم به شکست است، هرچند حق باشد.»»
کرشمه ی خسروانی یا مخالفت بیداد به طرز همایون
[سید مهدی شجاعی- کتاب نیستان- چ 3: 1390- 174 صفحه- 4000 تومان]
[14 اردی بهشت 1391، نمایشگاه کتاب تهران، مهدی خانعلی هدیه داد]
نمایشنامه ای است که علی الظاهر در مورد یزید و معاویه و ماجرای کربلاست. اما هنوز نخوانده امش!
پدر، عشق، پسر
[سید مهدی شجاعی- کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان- چ 4: 1376- 160 تومان]
این هم جزو نخوانده هایم دسته بندی می شود متاسفانه! ماجرای کربلاست گویا از زبان اسب های درگیر ماجرا.
- ۹۱/۰۸/۲۶
بوی پیراهن خونین کسی میاید....
یا حسین